Back to All Events

Kvartettserien: Oslo Strykerkvartett – «Metamorfoser»

Endelig er vi igjen fire medlemmer i Oslo Strykekvartett! Vi gleder oss til å introdusere Magnus Boye Hansen for publikum på hjemmebane. Han er en kreativ og begavet ung mann som dessuten har et imponerende slektstre hvor vi foruten hans far Terje Boye Hansen også finner Arvid Fladmoe, Ørnulf Boye Hansen og Henrik og Mary Barratt Due. Et aldri så lite stykke norsk musikkhistorie i seg selv, altså.

«Hvilken Beethoven-kvartett er dette?» lød responsen etter at min unge medstudent hadde fått høre åpningstaktene fra Mozarts vidunderlige KV 428. Nå tar det riktignok ikke lang tid før det er umiskjennelig Mozart, men Mozart går i denne kvartetten opp mange nye veier og peker fremover i musikkhistorien, mot mer romantiske gester - og bakover: Etter det dramatiske oppbruddet i 1781 hvor han trosset sin far og sa opp sin stilling hos erkebiskopen i Salzburg, og ble verdens første freelance musiker i Wien, ble Mozart presentert for en mengde nye inntrykk, deriblant Bach og Händels musikk. Han ble dypt fascinert, og det kan man tydelig høre. Kvartetten er komponert som en respons på Haydns Mozart-kvartetter, som igjen var en respons på Mozarts tidligere kvartetter.

György Ligetis 1. strykekvartett Metamorphoses Nocturnes (1953) er skrevet etter sterk inspirasjon av Béla Bartóks kvartetter, som komponisten kun kjente gjennom partiturlesning fordi fremføring av denne musikken var forbudt under Ungarns kommunistregime. Det var også dette regimet som holdt Ligeti tilbake i den avantgardistiske og progressive utvikling som skulle blomstre da han i 1956 flyttet til Østerrike.

Bedřich Smetanas første strykekvartett «Z mého života» – From my life, er ment som et selvbiografisk stykke musikk skrevet som «en intim samtale mellom venner spilt av fire instrumenter». Stykket er skrevet i 1876, bare to år etter at Smetana var blitt døv og mens han selv fortsatt håpet at dette ikke var en permanent skade. Smetanas tinnitus er også illustrert ved hjelp av førstefiolinens skinnende e-strengsflagolett. Nasjonalromantisk, subjektivt og fortellende – et fullblods romantisk verk i fire satser.

 

Program:

WOLFGANG AMADEUS MOZART - STRYKEKVARTETT NR.16 I ESS-DUR, K.428
GYÖRGY LIGETI - STRYKEKVARTETT NR.1
BEDŘICH SMETANA - STRYKEKVARTETT NR.1 I E-MOLL

GYÖRGY KURTÁG - HOMMAGE TIL ANDRÁS MIHÁLY ‘12 MIKROLUDER FOR STRYKEKVARTETT’
FREMFØRES AV VELVET QUARTET FRA UNG KVARTETTSERIE

Earlier Event: February 16
Cafékonsert: Vika Band
Later Event: March 2
Cafékonsert: Swing'it Dixieband