HistorisK sus SideN 1836

Gamle Logen ble opprinnelig bygget som frimurerlosje , konsert- og festivitetslokale i 1836, etter idé og initiativ fra grev Wedel Jarlsberg. Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Gamle Logens rike festtradisjoner ble født ved innvielsen av bygningen i 1839, da det ble avholdt borgerball med kong Karl Johan og kronprins Oscar som æresgjester. Her ble det første kunstnerkarnevalet arrangert - her feiret Stortinget 50 års jubileet for unionen med Sverige og kong Haakon VII 25 års jubileum som Norges konge.

I 1844 ble Gamle Logens Store Sal innviet med sin praktfulle sen - empire stil. Bygningen huset også byens fineste restaurant og første teaterkafé - senere kalt på folkemunne for "Sumpen", - hvor byens kunstnere møttes. Gamle Logen spilte en viktig rolle i utviklingen av den norske kulturidentitet gjennom det 19. århundre. Kjente og internasjonale kunstnere hadde sitt virke her; - Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Ole Bull, Johan Svendsen, Halfdan Kierulf, Henrik Wergeland og Bjørnstjerne Bjørnson.

Gamle Logen gjennomgikk flere års forfall, og ble etter rehabilitering gjenåpnet i 1988. Den historiske atmosfære er gjenskapt, og Gamle Logen fremstår i dag som Oslos eldste bevarte kultur- og selskapsbygning, hvor man kan oppleve konserter og kunstneriske fremførelser, arrangere konferanser og selskaper - både av offisiell og privat karakter.

 

Visste du at ...

  • Gamle Logen ligger på Grev Wedels plass i et område som var byens sentrum den gang bygningen ble reist med Børsen, Norges bank, Christiania Theater og Akershus festning som nærmeste naboer. Kvadraturen er nå i ferd med å få tilbake til sin plass i byen - et kulturelt sentrum.
  • Museet for Samtidskunst holder til i Norges Bank's tidligere lokaler - her ligger det gamle Militærhospitalet med sine kulturorganisasjoner og Riksteatrets Osloscene befinner seg i Det Kongelige Ridehus fra 1829.
  • Gamle Logen som er vakkert utsmykket i sen-empire-stil, ble bygget som frimurerloge og festivitetslokale etter idé og initiativ fra Grev Johan Caspar Herman Wedel Jarlsberg.
  • Gamle Logen var byens største og fremste festlokale, og huset de fleste av byens fester, ball og jubileer den gang Oslo het Christiania.
  • Gamle Logen ble offisielt åpnet med stort borgerball i 1839 med kong Carl Johan og kronprins Oscar som æresgjester. Det var her det første kunstner- karnevalet ble arrangert, og her feiret Stortinget 50-års jubileet for unionen med Sverige og kong Haakon den VII sitt 25-års jubileum som Norges konge.
  • Gamle Logen huset det første studentermøte i Christiania. Formannskapet og bystyret holdt sine møter her fra 1900 til 1940. Huset var et av de sentrale steder for utviklingen i norsk åndsliv.
  • Gamle Logen var Edvard Grieg, Ole Bull, Johan Svendsen, Halfdan Kierulf og Myllarguten Torgeir Augundsson's konsertsal, Bjørnsons talerstol og kongenes ballsal, og i samme hus, ja, i det samme rom som norsk konsertliv ble skapt, ble Vidkun Quisling dømt til døden.
  • Ved restaureringen i 1988 startet en ny epoke i Gamle Logens historie. Bygningen fremstår i dag i sin fordums prakt, og med sine ca 50.000 besøkende pr år er Gamle Logen igjen sentrum for mange av byens konserter, konferanser, ball og banketter.
  • Gamle Logen ønsker velkommen til personlig gjestfrihet og rike opplevelser i en ramme av historisk atmosfære og tradisjon.