Back to All Events

Kvartettserien: Sesongåpning – St. Lawrence String Quartet

Vi er uhyre stolte over å ha fått St Lawrence String Quartet til Oslo! SLSQ har siden 1998 vært Quartet in Residence ved Stanford University i California. Her har de en viktig rolle i utformingen av kulturlivet på universitetet og samarbeider gjerne på tvers av de ulike fakultetene, og setter slik sitt tydelige preg på det intellektuelle livet ved et av USAs viktigste universiteter. Foruten kritikerroste innspillinger av Schumann og Tsjajkovskij, har SLSQ vært protagonister for noen av samtidens viktige komponister.

SLSQ har sitt opphav i Toronto, og det blir spennende å høre om den fransk-canadiske forbindelsen har fått innvirkning på deres tolkninger av to franske mestere! Camille Saint-Saëns ́ første kvartett kom til verden først i 1899, da komponisten var 64 år gammel. Som mange av sine kolleger hadde han stor ærefrykt for denne edle formen. Det er aller første gang Saint-Saëns figurerer i Kvartettseriens programmer, og vi kan glede oss til fullblods romantikk fylt av drama, patos og sjarm.

Kvartettmusikere er virkelig bortskjemte med mange høydepunkter i repertoaret. En av de virkelig store juvelene er Claude Debussys kvartett i g-moll. Debussy frigjør kvartetten fra tonale og formmessige tradisjoner, og bruker de fire instrumentene til å skape nye klanger – på den ene side heftig rytmisk og djervt, på den annen side dypt sensuelt og med harmonier preget av Debussys fascinasjon for det orientalske og russiske. Mange mener at Debussy må ha hatt Griegs kvartett i g-moll i tankene da han skrev. Det får bli opp til publikum selv å bedømme!

Vi er svært glade for at Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen har sagt seg villig til å åpne denne fabelaktige sesongen.

Program:

CLAUDE DEBUSSY

STRYKEKVARTETT OP.10, NR.1 i G-MOLL

OSVALDO GOLIJOV QOHELET

CAMILLE SAINT-SAËNS

STRYKEKVARTETT OP.112, NR.1 i E-MOLL

 

IGNIS KVARTETT FRA UNG KVARTETTSERIE FREMFØRER PHILIP GLASS STRYKEKVARTETT NR.3 «MISHIMA», 3. SATS «1934-GRANDMOTHER AND KIMITAKE», 6. SATS «MISHIMA/CLOSING.»