1. Hjem
  2. Om oss

Om Gamle Logen

Gamle Logen ble opprinnelig bygget som frimurerlosje , konsert- og festivitetslokale i 1836, etter idé og initiativ fra grev Wedel Jarlsberg.

Gamle Logens rike festtradisjoner ble født ved innvielsen av bygningen i 1839, da det ble avholdt borgerball med kong Karl Johan og kronprins Oscar som æresgjester. Her ble det første kunstnerkarnevalet arrangert - her feiret Stortinget 50 års jubileet for unionen med Sverige og kong Haakon VII 25 års jubileum som Norges konge.

den gamle logen

I 1844 ble Gamle Logens Store Sal innviet med sin praktfulle sen - empire stil. Bygningen huset også byens fineste restaurant og første teaterkafé - senere kalt på folkemunne for "Sumpen", - hvor byens kunstnere møttes.
Gamle Logen spilte en viktig rolle i utviklingen av den norske kulturidentitet gjennom det 19. århundre. Kjente og internasjonale kunstnere hadde sitt virke her; - Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Ole Bull, Johan Svendsen, Halfdan Kierulf, Henrik Wergeland og Bjørnstjerne Bjørnson.

Gamle Logen gjennomgikk flere års forfall, og ble etter rehabilitering gjenåpnet i 1988. Den historiske atmosfære er gjenskapt, og Gamle Logen fremstår i dag som Oslos eldste bevarte kultur- og selskapsbygning, hvor man kan oppleve konserter og kunstneriske fremførelser, arrangere konferanser og selskaper - både av offisiell og privat karakter.

 

Historien

Gamle Logen ligger på Grev Wedels plass i et område som var byens sentrum den gang bygningen ble reist med Børsen, Norges bank, Christiania Theater og Akershus festning som nærmeste naboer. Kvadraturen er nå i ferd med å få tilbake til sin plass i byen - et kulturelt sentrum.

Museet for Samtidskunst holder til i Norges Bank's tidligere lokaler - her ligger det gamle Militærhospitalet med sine kulturorganisasjoner og Riksteatrets Osloscene befinner seg i Det Kongelige Ridehus fra 1829.

Gamle Logen som er vakkert utsmykket i sen-empire-stil, ble bygget som frimurerloge og festivitetslokale etter idé og initiativ fra Grev Johan Caspar Herman Wedel Jarlsberg.

Gamle Logen var byens største og fremste festlokale, og huset de fleste av byens fester, ball og jubileer den gang Oslo het Christiania.

Gamle Logen ble offisielt åpnet med stort borgerball i 1839 med kong Carl Johan og kronprins Oscar som æresgjester. Det var her det første kunstner- karnevalet ble arrangert, og her feiret Stortinget 50-års jubileet for unionen med Sverige og kong Haakon den VII sitt 25-års jubileum som Norges konge.

Gamle Logen huset det første studentermøte i Christiania. Formannskapet og bystyret holdt sine møter her fra 1900 til 1940. Huset var et av de sentrale steder for utviklingen i norsk åndsliv.

Gamle Logen var Edvard Grieg, Ole Bull, Johan Svendsen, Halfdan Kierulf og Myllarguten Torgeir Augundsson's konsertsal, Bjørnsons talerstol og kongenes ballsal, og i samme hus, ja, i det samme rom som norsk konsertliv ble skapt, ble Vidkun Quisling dømt til døden.

Ved restaureringen i 1988 startet en ny epoke i Gamle Logens historie. Bygningen fremstår i dag i sin fordums prakt, og med sine ca 50.000 besøkende pr år er Gamle Logen igjen sentrum for mange av byens konserter, konferanser, ball og banketter.

Gamle Logen ønsker velkommen til personlig gjestfrihet og rike opplevelser i en ramme av historisk atmosfære og tradisjon.

 

Klikk på bildene for å se flere historiske bilder.

Vi bruker cookies. For mer informasjon trykk her.