Back to All Events

Kvartettserien: Pavel Haas Quartet – «Høst»

Fra kvartettlandet Tsjekkia kommer Pavel Haas Quartet, som ble startet i 2002. De har som seg hør og bør nære bånd til legenden Milan Skampa, bratsjist i Smetana-kvartetten og mannen bak påstanden om at en strykekvartett er det vakreste fengselet i musikkverdenen. De har vunnet flere priser, bl.a. ved Prague Spring Festival Competition og Premio Paolo Borciani i Reggio Emilia. Tidlig i karrieren var de Rising Stars i European Concert Hall Organisation, og var i perioden 2007-2009 BBC New Generation Artist. Deres til nå seks plateutgivelser har fått stor oppmerksomhet og vunnet Gramophone Awards og Daily Telegraph/Record of the Year. Kvartettens navn er en hyllest til den tsjekkisk-jødiske komponisten Pavel Haas, som tragisk endte sine dager i Auschwitz.

Kvartetten har med seg storslagen romantisk musikk til Kvartettserien. Dvořáks Dvoraks fjortende strykekvartett ble skrevet etter hjemkomsten fra Amerika, og er ikke bare hans siste strykekvartett, men også noe av det siste han skrev før han gikk over til nesten utelukkende å skrive programmusikk. Også fra Tsjajkovskijs penn får vi her den siste av hans tre strykekvartetter, i den nådeløse tonearten ess-moll. Her er det duket for drama.

Til å introdusere kvelden har vi med Bjørgulv Vinje Borgundvaag. Hans bakgrunn fra musikklivet som frilans sanger og fra politikken som statssekretær i kulturdepartementet, og diverse andre politiske verv, gjør ham til en yndet bidragsyter for Kvartettserien!

 

Program:

ANTONÍN DVOŘÁK – STRYKEKVARTETT NR.14 I ASS-DUR, OP.105, B.193
PJOTR TSJAJKOVSKIJTCHAIKOVSKY – STRYKEKVARTETT NR.3 I ESS-MOLL, OP.30

PJOTR TSJAJKOVSKIJ - TSJAJKOVSKIJ STRYKEKVARTETT NR.1 I D-DUR, OP.11, 2.SATS ‘ANDANTE CANTABILE’ FREMFØRES AV SONORO KVARTETT FRA UNG KVARTETTSERIE

BJØRGULV VINJE BORGUNDVAAG INNLEDER KONSERTEN

Earlier Event: September 29
Cafékonsert: Ytre Suløen Jass-ensemble